Op zoek naar de dieren
Donderdag, 28 september, bewolkt 20
We vetrekken rond 8 uur en kwamen weer in de haast gebruikelijke file rond Johannesburg uit. Na een klein half uurtje hadden we de files achter ons gelaten. We reden door een glooiend gebied met uitgestrekte landerijen. Op sommige plaatsen waren nog townships. De huisjes waren niet meer dan wat golfplaten. Op andere plaatsen warden zogenaamde Mandelahuisjes gebouwd. Die vervangen dan de kratjes. De huisjes zijn niet groot maar hebben we water en licht en een toilet. De stroom en water zijn gratis voor de eerste levensbehoefte. De stroom komt van grote kolencentrales die we passeerden. In het gebied zijn nog veel kolenmijnen zodat er weinig kosten zijn voor het transport. Naast de kolenmijnen zijn er ook nog kopermijnen die ontgonnen worden. Bij de koffiestop in Witbanks sloeg het noodlot toe. De chauffeur nam de bocht iets te ruim en raakte daarmee met de voorkant van de bus stoeprand. Hierdoor werd de voordeur ontzet. Tot overmaat van ramp brak ook de versnellingspedaal af. De koffie break duurde daardoor ruim 3 uur voordat alles weer gerepareerd werd. Bij de pook bleek een bevestigingsplaat afgebroken te zijn. Deze werd gelast waardoor er weer geschakeld kon worden. De deur werd provisorisch dicht gemaakt zodat we allemaal via de achterdeur de bus in konden en we onze reis weer konden vervolgen.
We reden nog een klein uurtje over de snelweg. Daarna reden we door dorpjes en glooiende savana gebieden. Op sommige plaatsen was brand gesticht. Dat kan drie oorzaken hebben. De eerste is dat de bewoners slangen hebben gezien en die worden door het vuur verjaagd of verbrand. De tweede reden kan door de natuur zelf komen. Een bliksemschicht of een dauwdruppel in de zon kan de gort droge savanne in vlammen zetten. De derde reden zijn de eigenaren zelf. De savanne levert voederen op voor hun dieren, maar na een aantal jaren wordt het siergras dat niet meer voedzaam is. Door het gebied kaal te branden komen er weer nieuwe planten die weer gegeten kunnen worden.
Het heeft in dit gebied erg weinig geregeld. Er zijn nu waterrantsoenen ingesteld waardoor de mensen maar 30 to 50 liter per dag mogen verbruiken. Het probleem is echter dat in de townships het water gratis is en men daar de kraan vaak de hele dag laat lopen. Een andere oorzaak is kapotte leertjes in de kraan waardoor er ook veel water wegsijpelt. Er lopen nu programma’s om de mensen hiervan meer bewust te maken.
We reden door een bergachtig gebied. De hoofdweg was nog geasfalteerd maar alle zijwegen waren zandwegen. Bij onze lodge verlieten we de weg en reden 6 km over een zandpad naar onze lodge. Onderweg zagen al giraffen, impala’s en koedoe’s die vlak langs het pad rustig naar ons stonden te kijken. Het was inmiddels half zes en het schemerde behoorlijk. De gamedrive die we in de middag hadden zullen doen gaan we nu morgenvroeg om 6 uur doen. Het diner was in de lodge. We zaten aan grote ronde tafels. Het smaakte prima.
De WiFi werkt nauwelijks zodat de foto’s later volgen
Soweto en Pretoria
Woensdag, 27 september, onbewolkt, 23°
Na een goede nachtrust werden we om half 7 gewekt voor het ontbijt. Om 7.45 vertrokken we richting Soweto. We kwamen meteen in de ochtendspits uit maar naar een klein kwartiertje konden we goed doorrijden. Soweto is een stad net naast Johannesburg. Hij is ooit gesticht op onderdak te bieden aan de mannen die in de goudmijnen werkten. De mijnen zijn nu nagenoeg uitgeput en gesloten. De gelukzoekers komen echter nog vanuit heel Afrika naar Soweto om een beter bestaan op te kunnen bouwen. De stad is daardoor inmiddels gegroeid naar een inwonersaantal dat richting de 4 miljoen loopt.
We kwamen eerst langs het voetvalstadium dat in 2010 voor de WK werd gebouwd. Vervolgens kwamen we langs het grootste ziekenhuis van Zuid-Afrika. Dit staat over de hele wereld enorm goed aangeschreven en tal van aanstaande dokters komen hier hun stage lopen. Een enorm probleem is de hiv-infectie. 3 op de 10 kinderen die in het ziekenhuis geboren wordt is besmet. De overheid is nu met een groot programma bezig waarmee de besmette mensen behandeld worden en ook aan de preventiekant wordt heel veel gedaan. Het cijfers is nu gelukkig aan het dalen. Een ander groot probleem is de werkeloosheid. 40% van de bevolking heeft geen werk. Dat uit zich weer in een zorgwekkend groot aantal drugverslaafden en jonge tienermoeders. Daar is nog geen oplossing voor.
We kwamen langs twee grote watertorens. Deze doen nu dienst als recreatie. Zo kan er tussen de toren worden gebunbydumpd.
We stopten bij een groot plein. Dat is voor het WK voetbal aangelegd. Aan de rand van het plein staan tien pilaren met daarbovenop 10 beelden die de normen en waarden van Zuid-Afrika uitbeelden. In de gebouwen langs de rand van het terrein werd een markt gehouden.
De volgende stop was bij het eerste huis van Nelson Mandela. Hij heeft gewoond met zijn eerste vrouw in de jaren 50 en 60. Binnen is helaas niets meer origineels en is alles vervangen replica’s. In deze wijk is ook de opstand tegen de apartheid in de jaren 70 begonnen. Op een kruising was een monument gemaakt voor 40 studenten die daar door de politie werden doorgeschoten. Iets verderop was een museum waar deze opstand in beeld werd gebracht.
We verlieten Soweto en reden richting Pretoria. Vlak voor de oude regeringsstad hebben we het Voortrekkers monument bezocht. Dat is een statig gebouw boven op een heuvel. Met dit gebouw wordt de trektocht van duizenden Afrikanen in de 18e herdacht. Vanaf de top van het gebouw had je een mooi uitzicht over de stad. Hier hebben ook de eerste wilde dieren gespot, zebra’s en gnoes.
In Pretoria hebben we een bezoek gebracht aan het Paul Krugerhuis. In dit huis konden we zien hoe deze van origine Zwitser gewoond heeft in de tijd dat hij president was van de republiek Zuid-Afrika rond 1900. In de tuin stond een oude trainwagon waarmee hij zich door het land verplaatste. Pretoria is nog steeds de plaats waar de regering zetelt. In het centrum waren enkele oude gebouwen waaronder het paleis van Justitie waar Nelson Mandela tot zijn gevangenisstraf werd veroordeeld. Bij de regeringsgebouwen staat nu een immens standbeeld van deze eerste zwarte president.
Via een bezoek aan een shopping maal om te pinnen kwamen we aan het eind van de middag weer aan bij ons hotel.
In de avond hebben we met bijna de gehele groep gegeten in een restaurant net naast het hotel. Daar kon je je eigen vlees en vis uitkiezen om te braden. Het was een gezellige avond.
Op de fotopagina staan nog meer foto's.
De vliegreis
Dinsdag, 26 september, mistig, 11/ onbewolkt 23
Na een goede nachtrust met de bus naar de luchthaven gegaan. Het achterlaten van de koffers gaf wat problemen omdat de bagageband kuren vertoonde en er af toe mee op hield. Met een kleine vertraging konden we naar de Security check. Daar konden we meteen doorlopen en na een ontbijtje kwamen we bij de gate uit. Daar zagen dat we vliegtuig een kwartiertje vertraging had. Bij het boarden bleek dat kwartiertje uit te lopen naar bijna een uur. Omdat er te weinig grondpersoneel was kon de bagage van aansluitende vluchten niet sneller worden overgeladen. Rond 11.30 uur konden we eindelijk de lucht in. We vlogen met een Boeing 777. Onderweg hebben we filmpjes gekeken. We kregen twee maaltijden en tussendoor wat te drinken en een bruine boterham. Prima verzorging dus van onze nationale trots want we vlogen met KLM. De piloot heeft er ook flink de sokken ingezet want met slecht vijf minuten vertraging landden we om 21.30op de luchthaven van Johannesburg. We zijn recht naar beneden gevlogen en hebben dus geen tijdverschil. Bij de douane kregen we weer een nieuwe stempel in ons paspoort. Nadat we de koffers hadden opgehaald konden we kennismaken met onze groep en de gids. Het is een groep van onze leeftijd. Met de bus verlieten we de luchthaven. Het is een comfortabele bus met voldoende beenruimte. Na ongeveer drie kwartier kwamen we veilig bij ons hotel Indaba aan. Dat was een groot complex met verschillende gebouwen. We werden welkom beheren met een erg sterke sherry. We kregen een erg ruime kamer. We zullen hier twee nachten verblijven.
De kop is er af, wij zijn op Schiphol
Maandag, 25 september half bewolkt, 18°
In de loop van de dag hebben we de koffers gepakt om met de trein naar Schiphol te gaan. We zijn wel behoorlijk geschrokken van het bericht dat gisteren een bus van Fox in Johannesburg op weg van het vliegveld naar het hotel is overvallen. De toeristen moesten al hun bezittingen aan de vijf gewapende overvallers af geven en dat was meteen het einde van hun vakantie. Voor hetzelfde geld hadden wij ook in de bus gezeten. Omdat we liever niet in het weekend wilden vertrekken zijn we naar de vlucht van morgen uitgeweken. Voor ons is er nu natuurlijk een groot voordeel. We zijn de eerste gasten voor Fox na dit gebeuren en ze zullen hun maatregelen wel genomen hebben om herhaling te voorkomen.
We hebben ingecheckt in het Best Western om de nacht door te brengen zodat we morgen uitgerust kunnen beginnen aan de reis. We hebben al ingecheckt en gaan morgen om 10.25 uur vliegen.
Nieuwe reis, nu naar Zuid Afrika
Hallo allemaal,
Er staat weer een reis voor de deur. Dit keer vertrekken we naar Zuid Afrika. We sluiten aan bij een reisgezelschap en zullen met een bus dit prachtige land gaan bekijken. We vertrekken op 26 september
Daar waar het kan, zullen wij de blog bijwerken zodat jullie mee kunnen reizen.
Veel leesplezier
Carla & Bernard
Slot van de reis
Dinsdag, 28 juni, 24° zwaar bewolkt
Afgelopen nacht heeft het behoorlijk geregend maar toen we opstonden was het weer droog. Omdat het hotel geen mogelijkheid had om de bagage op te slaan zijn we eerst met een taxi naar een lugage storage gereden. Dat is een bedrijf waar je je bagage achter kunt laten. Hierna hebben we ontbeten en zijn we richting Central Park gelopen.
Daar zijn we op de bus gestapt om een rondje rond het park te maken en een stukje van Harlem te zien. Deze rondrit duurt bijna twee uur. Het weer was erg somber. Vanaf Harlem konden we de skyline van Manhattan niet eens zien.
Terug in Manhattan hebben we geluncht met een enorm stuk taart. Dat was echt te groot.
We hebben de bibliotheek nog even bezocht. In dit oude gebouw zijn de leeszalen nog authentiek gelaten. Overal zag je dus nog mensen lezen en studeren aan grote tafels met schemerlampen. De grote leeszaal was helaas niet toegankelijk.
Hierna zijn we teruggegaan naar onze bagage. Daar bleek het niet mogelijk om een taxi te bespreken die ons naar JFK kon brengen. Daarom moesten we dus kijken of we op straat een taxi aan konden houden. Het was echter spitsuur en er was niets vrij. We werden aansproken door een bellboy van een hotel, die eigen vervoer had. Daarmee zijn we op pad gegaan. In de stad was een grote aanrijding gebeurd waaroor alles vast zat. We hebben er ruim een uur over gedaan om Manhattan uit te komen en om daarna via allerlei kleine weggetjes vlak bij de luchthaven op de snelweg uit te komen. We waren nog ruim op tijd en konden onze koffers afgeven en door de security. Ook hier was de nieuwe beveiliging ingevoerd zodat we niets uit hoefden te pakken en eigenlijk meteen weer door konden lopen.
Om 19.00 begon het boarden. We hadden geluk. We zaten in het middenpad en hadden vier stoelen voor ons ter beschikking. Met enige vertraging vertrokken we voor het laatste deel van de reis. Deze vertraging kwam door het slechte weer. Het eerste gedeelte van de vlucht was er ook veel turbulentie.
Woensdag, 29 juni, 20° bewolkt en een spat regen
Precies op tijd landden we op Schiphol. We kwamen aan op de Polderbaan dus moesten we nog een eind taxiën voordat we bij de gate waren. Toen we bij de bagageband kwamen waren onze koffers er al zodat we meteen door konden lopen naar de trein. Onderweg viel er een stevige bui maar toen we in Elst uitstapten was het nagenoeg droog. Daarmee was de cirkel weer rond en zijn we na 38 dagen weer thuis.
Jullie bedankt voor jullie reacties en tot de volgende vakantie.
New York Downtown
Maandag, 27 juni, 28°, zonnig licht bewolkt
Na het ontbijt zijn we met de bus naar downtown gegaan. We stapten uit in het financiële centrum. We zijn meteen naar het nieuwe World Trade Centre gegaan.
Dat is nu het hoogste gebouw in de USA. Ze hebben een foefje uitgehaald om de top die op een antenne lijkt mee te laten tellen in de architectuur zodat het totaal op 1766 ft uit komt. Dat is precies het jaartal van de onafhankelijkheid.
Na het kopen van het kaartje en de security liepen we eerst door een soort grot. Dat was echter alleen maar als afleiding bedoeld als het erg druk is en je hier al staat te wachten. In de volgende ruimte waren zes liften. Met de lift gingen we in 60 seconden naar de 102deverdieping. Tijdens deze rit kregen we de veranderende skyline van New York te zien vanaf 1600 tot heden. Vanuit de lift kwamen we in een donkere ruimte. Daar was een groot videoscherm waarop beelden van New York werden getoond. Na korte tijd ging het scherm ophoog en kregen we een eerste indruk van het magistrale uitzicht. We moesten doorlopen naar de volgende ruimte waar iPads te huur werden aangebonden.
Met deze iPad kon je aangeven in welke richting je keek. Je kreeg dan het beeld te zien dat je ook werkelijk zag. De markante gebouwen, bruggen, wijken en andere bijzonderheden kon je aanklikken waarna een door een video extra informatie over hetgeen je had aangeklikt. Een erg leuke aanvulling.
Hierna moesten we een trap af en kwamen we op een ring uit vanaf waar we 360° rond konden kijken. Werkelijk geweldig en overweldigend. Het maakte veel meer indruk dan het uitzicht dat we eerder vanaf Rockerfeller hadden. Je kunt alle kanten opkijken door rustig rond te lopen.
Er is geen timelimiet aan je bezoek en je mag dus als je wilt de hele dag hier door brengen. Op twee plaatsen waren sprekers die aan de hand van een nieuwe technologie de stad nader omschreven. Zij stonden in een soort klok met 12 schermen. Alles wat de spreker zei werd met beelden op de 12 schermen verduidelijkt. Aan de hand van het plaatje kon hij aangeven hoe hoog wij nu zaten.
Als je de toren bekijkt, zie je bijna boven aan enkele verdiepingen met strepen. Dat zijn de ruimten voor allerlei voorzieningen als water, elektra en airco. Meteen daarboven zijn de verdiepingen waar je toegelaten wordt.
Na ruim een uur zijn we weer naar beneden gegaan. De lift was in in 43 seconde op de begane grond.
Meteen van het WTC kun je nu naar de twee bassins lopen ter nagedachtenis aan de oude torens. Deze bassins staan op de plaats waar tot 9/11 de torens stonden. Dat blijft een indrukwekkend gezicht.
Via Wall Street zijn we naar het onderste puntje van Manhattan gelopen, Battery Park. Dat was geheel gerenoveerd. Er was een grote weide gemaakt met leuke stoelen. Wat opviel dat er geen eekhoorntjes meer waren en alle ruimte ook met gaas waren afgezet.
Al shoppend zijn we via Broadway terug gewandeld naar midtown, waar we in een parkje een hapje hebben gegeten. Daarna hebben we het hotel weer opgezocht voort onze laatste nacht in New York.
Onder het tabblad foto's staan nog meer foto's.
New York Gay Pride
Zondag, 26 juni, 30°, zonnig
We hebben eerst ons restaurantje opgezocht waar we ook met de kinderen hebben ontbeten bij ons vorige bezoek aan New York. Na enig zoeken vonden we het. Daar hebben we eieren, brood en gebakken aardappelen tot ons genomen zodat we er weer even tegen konden. Het is een familierestaurant want veel van de mensen werkten er vijf jaar geleden ook al.
We liepen richting 5eAvenue. Daar waren al veel groepen die zich aan het verzamelen waren voor de Gay Pride. We liepen het startpunt op de 36 street voorbij en zochten een plekje aan het hek op 32 street. Daar stonden we dus vooraan en hadden we prima zicht.
We waren net op tijd van even later stond het overal rijen dik.
Om precies 12.00 begon een van de grootste Gay Pride ter wereld. Met meer dan 300 deelnemende groepen zou het wel even duren voordat alles voorbij was getrokken. Het begon met een collage van alle slachtoffers van Orlando. De hele Pride was aan Orlando opgedragen.
Hierna volgden enkele groepen motoren. Daarna was de beurt aan de burgemeester om als een van de eerste de stoet voor te gaan. Na hem volgden nog veel senatoren en andere politieke figuren. Op de zijstraat was een tegendemonstratie van gelovigen. Dat was kennelijk door gegeven aan de deelnemers want er waren er velen die even naar het hekken liepen om kenbaar te maken dat zij vandaag in het middelpunt stonden. De politie kwam met een indrukwekkende fanfare en daarna een grote groep.
Ook de Nederlandse pers had belangsteling. We zagen dat Erik Mouthaan van RTL Nieuws opnamen en interviews precies voor onze neus aan het maken was.
De stoet werd soms onderbroken omdat er op sommige plaatsen in deze gekke stad toch nog doorgangen gemaakt werden. Er waren ook veel protesten tegen het wapengebruik. Een groep ging steeds om de grond liggen om aan te geven dat het genoeg is geweest. Daarachter liepen de geesten van Orlando.
Er waren veel wagens met harde muziek en allerlei vreemde figuren. Na een paar uur hebben we het voor gezien gehouden.
We zijn richting Madison Square Garden gelopen. Daar hebben we het laatste stuk van een basketbal wedstrijd meegemaakt. Deze hal kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Van allerlei sporten als basketbal, ijshockey en tennis tot grote popconcerten. Via enkele roltrappen die het allemaal niet deden kwamen we in een ring uit met allerlei horeca. Daarachter lag de eigenlijke Garden. De wedstrijd verliep niet goed voor de thuisfavorieten New York Liberty. Ze verspeelden een voorsprong van 6 punten in de laatste paar minuten om daarna in de verlenging van 5 minuten helemaal te worden weggespeeld. Het publiek leeft enorm en luidruchtig mee.
Buiten hebben we kaartjes gekocht voor een hop-on hop-off bus. We konden dan overal op een bus stappen. Met de bus hebben we een rondje naar downtown en Battery Park gemaakt. Het verkeer zat nog steeds muurvast. Het was een wonder om te zien dat ambulances toch hun gaatjes hierin wisten te vinden. In Greenwich Villages moesten we de Pride doorkruizen. Deze liep dus nog steeds terwijl het startsein al 6 uur eerder was gegeven.
Weer terug op Broadway hebben we wat gegeten. De gebouwen werden nu ook in de regenboogkleuren gezet en uiteraard bleef de Empire State Building niet achter. We hebben vandaag een heel ander New York gezien dan we gewend waren.
Onder de tab foto's staan nog meer foto's