carlabernard.reismee.nl

Memphis

Zondag, 5 juni, 32°, zonnig, 230 miles gereden totaal 2606 miles

Het heeft vannacht nog behoorlijk geregend maar toen we opstonden was het weer droog. Na een uitgebreid ontbijt hebben we Nashville achter ons gelaten. We reden verder naar het westen van de staat Tennessee, waar we nu al drie dagen te gast zijn. Het was te merken dat het zondag was want er was maar weinig verkeer. De I-40 West gaf ons nog enkele flinke heuvels maar daarna werd het landschap was vlakker en maakten de bossen plaats voor akkers. De zon was inmiddels volop aanwezig en behoudens enkele fraaie wolkenpartijen was er een mooie blauwe lucht.

Vlak voor Memphis waren twee aanrijdingen gebeurd. Op de baan van de tegenliggers was iemand van de weg geraakt. Een paar mijl verder was het aan onze kant raak. Vier of vijf auto’s hadden elkaar geraakt. Daardoor was de linkerrijstrook dicht maar er waren er nog vier over zodat we er geen last van hadden.

In Memphis zijn we naar de Graceland Campground gegaan. Deze ligt naast het huis van Elvis Presley. We hebben geluncht en zijn toen naar Graceland gelopen.

Ook hier was het erg rustig en konden we eigenlijk meteen doorlopen. Iedereen kreeg een iPad. Daarop kon je eerst je taal instellen waarna hij dienstdeed als gids. We liepen door een security heen en mochten in een busje stappen. Dat bracht ons naar de overkant van de weg waar we via de bekende ingang naar de mansion gereden.

De gids op de iPad vertelde inmiddels wat we te zien zouden krijgen en aan welke regels we ins moesten houden. De tour was ook in het Nederlands. Naast foto’s van de ruimten waar in we kwamen, was er ook vaak de mogelijkheid om extra materiaal op de iPad af te spelen. Door de koptelefoon hadden we geen last van elkaar. Elvis heeft dit huis in 1957 gekocht voornamelijk om rust en privacy te krijgen. Zijn dochter Lisa Marie verblijft er nog regelmatig. Daardoor is de tweede verdieping niet voor het publiek toegankelijk. We gingen door de voordeur naar binnen en werden rechtsaf geleid de woonkamer in. Deze was nog helemaal in de stijl van begin jaren 60. Iets verderop waren de eetkamer en de keuken. Op de iPad kon je filmpjes laten spelen van momenten die Elvis in deze ruimten had doorgebracht. We gingen de kelder in waar een tv zaal en een biljartkamer was. Daarna kwamen we in de jungle kamer uit. Dat was de plaats waar de familie Presley het liefst verbleef.

We verlieten het hoofgebouw om uit te komen bij de geschiedenis van Elvis. Hoe als vrachtwagenchauffeur de stoute schoenen aantrok om bij een platenmaatschappij een opname achter te laten en daar ontdekt werd. Via een tv optreden maakte hij heel snel carrière. In een hal waren daarna al zijn gouden en platina elpees te zien.

In de volgende ruimte was er aandacht voor zijn filmcarrière. Hij wilden eigenlijk serieuze rollen krijgen maar had enkel succes met film waarin hij ook als zanger optrad. In 1960 moest hij het leger in. Hij diende in Duitsland waar hij zij vrouw Priscilla ontmoette. Zij kregen een dochter. Terug in de USA pakte hij toch het optreden weer op. Dat werd een enorm succes. Hij verdiende geld als water maar voelde zich nooit te groot om zich ergens belangeloos voor in te zetten. Hij werd gekozen tot een van de 10 meest waardevolle jonge mannen van Amerika. In het volgende gebouw was de ruimte te zien waar zij samen met zijn vrienden ontspanden. De ruimte daarna werd geheel gevuld met allerlei platen en awards die hij gekregen heeft.

Daarna werden we langs zijn graf geleid. Toen hij in 1977 op 42 jarige leeftijd overleed, werd hij eerst op de familiebegraafplaats naast zijn moeder begraven. Daar bleef het door alle fans echter te druk waarna zijn inmiddels ex vrouw Priscilla samen met de dochter de beslissing namen om de familieleden op Graceland te begraven. Daar heeft de King zijn rust gevonden.

We werden door het busje weer teruggebracht naar de plaats waar we waren begonnen. Dar waren nog zes exposities die we konden bekijken. De eerste was een gedeelte van zijn wagenpark.

Daarna waren er twee over allerlei gebruiksvoorwerpen en kleding. De volgende was het bezichtigen van zijn twee vliegtuigen.

Een kleintje voor korte vluchten en een tweede die veel groter was. Hierin waren een zitkamer, tv-kamer en slaapkamer opgenomen. Elvis vloog er lustig op los. Zo bedacht hij op een trip naar Las Vegas dat zijn dochter nog nooit sneeuw had gezien. De koers werd veranderd en na een korte tussenstop in Seattle had Lisa Marie sneeuw gezien en konden ze rustig naar Las Vegas.

De laatste twee gingen over zijn geboorteplaats Tulepo en zijn concerten op Hawaï. Alles bij elkaar kregen we zo een mooi inzicht in het leven van een grootste artiesten van deze tijd.

Na het eten zijn we met een shuttle down town gegaan. Dat was een kwartiertje rijden. We werden midden in het centrum bij Beale street afgezet. Ook dit is een straat met alleen maar kroegen met livemuziek. Er hing echter een aparte sfeer in de stad. Later hoorden we dat dat gisteren een schietpartij was geweest in het centrum waarbij een jongen drie mensen waaronder een politieman heeft doorgeschoten. Dat verklaarde ook meteen waarom er op elke hoek politie stond. We zijn Bealestreet doorgelopen maar nergens was het echt gezellig.

We zijn door naar de oevers van de Mississippi gelopen. Daar hebben we genoten van een mooie zonsondergang. Hierna hebben we nog even op Bealstreet gekeken maar die kon toch niet tippen aan de Broadway van Nashville. Daarna zijn we met de shuttle weer terug gegaan naar de camping.

Reacties

Reacties

Reggie

interessant!!! wat een belevenis...

eric

Leuk!

Herman

It's now or never. Leuke trip.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!